Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ, ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ - ΦΟΡΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ Ε.Ι.Χ
Έχει ξεχαστεί το αποτυχημένο κατά την δική μου άποψη μέτρο των αποδείξεων. Παραμένει μόνο ως απολίθωμα και υποχρέωση για ποιους; Αυτών που δεν είναι δυνατόν να φοροδιαφύγουν, δηλαδή των μισθωτών.
Είναι τελείως τρελό κύριοι, να μου αφαιρεί κάποιος το δικαίωμα για αποταμίευση και να με τιμωρεί με επιπρόσθετο φόρο, είτε γιατί είμαι σπαγκοραμμένος, είτε γιατί έχω μελλοντικά σχέδια αγοράς κάποιου διαρκούς καταναλωτικού αγαθού και θέλω να αποταμιεύσω χρήματα. Αυτό, μόνο το διεστραμμένο μυαλό υπαλλήλου του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών θα μπορούσε να το σκεφτεί.
Είναι ανόητο να συγκεντρώνονται  αποδείξεις από Σούπερ Μάρκετ και πολυκαταστήματα όταν γνωρίζουμε όλοι μας καλά, ότι η φοροδιαφυγή βρίσκεται κάπου μεταξύ των επιχειρήσεων εστιάσεως, διασκέδασης, στους Ελεύθερους επαγγελματίες και στους κάθε είδους παρέχοντες υπηρεσίες από κομμώτριες, γιατρούς, δικηγόρους μέχρι υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους. Το μέτρο των αποδείξεων ως μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής για αυτές τις ομάδες, δρα όπως η ασπιρίνη στον καρκινοπαθή. Το πρόβλημα, μπορεί να λυθεί με αυστηρό έλεγχο στην διακίνηση των προϊόντων στους δρόμους από την Οικονομική Αστυνομία για την πάταξη του λαθρεμπορίου και ενίσχυση των εσόδων από το ΦΠΑ και με τον σοβαρό έλεγχο και της επαρκούς αιτιολόγησης του πόθεν έσχες και της τυχόν μεταβολής των περιουσιακών στοιχείων των Ελευθέρων Επαγγελματιών και των παρεχόντων υπηρεσίες.
Επειδή δε, το μεγαλύτερο μέρος του παράνομου χρήματος έχει διοχετευθεί σε ακίνητα και δη πολυτελή, ένας επιλεκτικός  Δημοτικός φόρος ακίνητης περιουσίας, ο οποίος δεν θα θίγει το δικαίωμα της  πρώτης κατοικίας, θα εξαιρεί τους άνεργους, τους οικονομικά αδύνατους και αυτούς που τα χρωστούν σε δάνεια, θεωρώ ότι είναι δίκαιος.
Ας πάψουν λοιπόν οι Δημοσιογράφοι, να ενοχοποιούν καθημερινά σαν παπαγάλοι την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.
Αντίθετα δεν λέγουν τίποτα για τον άδικο φόρο πολυτελείας που έχει επιβληθεί στα Ε.Ι.Χ αυτοκίνητα, που φορολογούνται επιπλέον, με υψηλά τέλη κυκλοφορίας και υψηλά τέλη ταξινόμησης. Έτσι λοιπόν, εκτός του γεγονότος ότι, μειώθηκαν οι πωλήσεις στις επιχειρήσεις πωλήσεως αυτοκινήτων, με συνέπεια την μείωση θέσεων εργασίας, από-μειώθηκε η περιουσία πολλών Ελλήνων που αναγκάσθηκαν να πουλήσουν τα αυτοκίνητα τους σε εξευτελιστικές τιμές στο εξωτερικό.Τιμωρείται έτσι, η τρέλα, το μεράκι αυτού, «που γουστάρει» να έχει κυβικά και που όμως μπορεί να μη είναι πλούσιος αλλά  μισθωτός που έχει φορολογηθεί και μάλιστα άγρια.
Γιατί;
Είναι κομπλεξικοί οι κύριοι του Υπουργείου Οικονομικών και αρέσκονται να κυκλοφορούν με πινέζες και μισούν τους λοιπούς; Ή εμποδίζονται από τους κυβερνώντες στο να πάρουν σοβαρά μέτρα για να συλλάβουν τους φοροφυγάδες και το μαύρο χρήμα;
Βιρβίλης Πέτρος

Οικονομολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου