Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ


Η καταστροφική πορεία της Εθνικής μας Οικονομίας είναι έργο δύο μοιραίων Πρωθυπουργών του κ. Κώστα Καραμανλή και του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Ενώ λοιπόν ο πρώτος τηρεί σιγήν ιχθύος αποδεικνύοντας την ορθότητα της ρήσης ότι η σιωπή είναι χρυσός, ο δεύτερος  δείχνει ακόμη μέχρι τώρα  να μη καταλαβαίνει τη ζημιά που προκάλεσε στη χώρα.
Επί Πρωθυπουργίας του κ. Καραμανλή μονιμοποιήθηκαν περίπου 290,000 Δημόσιοι Υπάλληλοι και το χρέος της χώρας εκτινάχθηκε στο 120% του Α.Ε.Π (Ακαθάριστο Εθνικό  Προϊόν).  Αριθμό, που προσπάθησαν να ωραιοποιήσουν και οι δύο προαναφερόμενοι Πρωθυπουργοί.
Πρώτα, με την αψυχολόγητη απογραφή του κ. Καραμανλή και μετά με τα αμφισβητούμενα στοιχεία της EUROSTAT του κ. Παπανδρέου, που σαν αποτέλεσμα είχαν και οι δύο ενέργειες, να βλάψουν το κύρος της χώρας μας, απέναντι στους Ευρωπαίους Εταίρους και στις αγορές που μας έκριναν αναξιόπιστους για δανεισμό. 
Ο κ. Παπανδρέου έπρεπε να προκαλέσει εκλογές, όταν ανακάλυψε ξαφνικά, ότι λεφτά δεν υπήρχαν. Αντ’ αυτού κάλεσε το Δ.Ν.Τ χωρίς  να ρωτήσει το Λαό ως όφειλε. Συνεχίζοντας τα λάθη του, την πλέον ακατάλληλη ώρα “θυμήθηκε” το Λαό, και ζήτησε Δημοψήφισμα, πλήττοντας για ακόμα μια φορά την αξιοπιστία της χώρας.
Η ακραία μονεταριστική πολιτική της σχολής του Chicago που εφαρμόστηκε τις τελευταίες δεκαετίες, η αύξηση της κατανάλωσης μη επενδυτικών προϊόντων, σε συνδυασμό με την Σοβιετοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης του κράτους και του υψηλού κόστους της, μας οδήγησαν στην χρεοκοπία. Σε εποχές ύφεσης, η Κευνσιανή συνταγή της στροφής των δαπανών του κράτους  σε Δημόσιες Επενδύσεις, συνήθως δρα ευεργετικά στην μεγέθυνση της οικονομίας και ενεργοποιεί στη συνέχεια τον ιδιωτικό τομέα.
Εθνικό Οικονομικό πρόγραμμα ανύπαρκτο. Αντ’ αυτού φορομπηχτικά μέτρα προς χάριν διατήρησης του υδροκέφαλου Δημοσίου. Ξεπερασμένες Πολιτικές οι οποίες είχαν εφαρμοστεί στις δεκαετίες του 50 και του 60 στην Σουηδία βασισμένες στην υπέρ-φορολόγηση των εισοδημάτων. Δραστική μείωση των Δημοσίων μη παραγωγικών δαπανών δεν έχει γίνει. Η τόνωση της υγιούς επιχειρηματικότητας και  η κατάργηση της γραφειοκρατίας παραμένουν συνθήματα. Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή συνεχίζει να ταλανίζει τους Εθνικούς Λογαριασμούς με αποτέλεσμα όλο το φορολογικό βάρος να έχει μετακυλήσει στις πλάτες των μισθωτών προς εξεύρεση πόρων. Η διαφθορά και η ατιμωρησία των δημοσίων λειτουργών έχει φτάσει σε σημείο που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα.
Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι αν είχαν παρθεί μέτρα άμεσα και χωρίς χρονοτριβή μείωσης των μη παραγωγικών κρατικών δαπανών, δεν θα υπήρχε ανάγκη μείωσης των εισοδημάτων των συνταξιούχων και των μισθωτών και θα μπορούσαν έτσι, να είχαν βρεθεί πόροι για Δημόσιες Επενδύσεις που θα ενεργοποιούσαν ξανά την αγορά.
Θεωρώ, ότι στις ιστορικές στιγμές που ζούμε, όσοι πολιτικοί με λογική μας έχουν απομείνει,  πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τις πολιτικές αυτές που θα μας φέρουν ξανά κοντά στην Ευρώπη.
Η εξουσία που άσκησαν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης μας διέφθειρε με τους διορισμούς στο Δημόσιο. Δημιούργησε ένα υδροκέφαλο κρατικό μηχανισμό που οδήγησε στην οικονομική κατάρρευση και την διάλυση του κοινωνικού κράτους.
Η αριστερά έχει εγκλωβιστεί σε συνθήματα και πρακτικές του περασμένου αιώνα. Δεν δίνει λύσεις, ή οι λύσεις που προτείνει, οδηγούν μαθηματικά στην σύγκρουση με τους εταίρους μας και στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με ότι αυτό συνεπάγεται. 
Χρειαζόμαστε, Εθνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης. Ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, αναγκαίων για τη Ελληνική Οικονομία, ικανό να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις της και που θα μας οδηγήσει στην ανάπτυξη. Οικονομικό πρόγραμμα, πάνω στο οποίο όλα τα κόμματα της Βουλής θα έπρεπε να έχουν διαμορφώσει θέσεις, να προτείνουν λύσεις και μεθόδους δράσης, που θα βοηθούσαν τη χώρα να αντιμετωπίσει την κρίση. Ένα πρόγραμμα διαχείρισης της κρίσης. Εθνικό πρόγραμμα, το οποίο ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν διαθέτει και δεν πρότεινε ποτέ στην ΤΡΟΙΚΑ.

Πέτρος Βιρβίλης
Οικονομολόγος

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Δύο έννοιες αλληλένδετες και αλληλοσυμπληρούμενες. Η Ελληνική παιδεία από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν συστατικό των καλών τεχνών, του Θεάτρου, της γλυπτικής, της ζωγραφικής. Οι τέχνες της φιλοσοφίας και της διαλεκτικής, επιφανούς στοιχείου του πολιτισμού μας, που οδήγησαν την ανθρωπότητα σε υψηλού επιπέδου τρόπο σκέψης και θεώρησης των πραγμάτων.

Στην σημερινή πραγματικότητα που διαβιούμε στη χώρα μας, διαπιστώνουμε με λύπη ότι τα σχολεία μας δεν παράγουν πολιτισμό και για να μη γίνομαι μηδενιστής, η σχέση τους με την ανάπτυξη των τεχνών, της διδασκαλίας της δημοκρατίας, του σεβασμού στο περιβάλλον, του σεβασμού και αποδοχής της ιδιαιτερότητας και των δικαιωμάτων του συνανθρώπου είναι μικρή, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί έλλειμμα παιδείας στον λαό μας και αυτό να οδηγεί σε βαθύτερο έλλειμμα πολιτισμού.

Τα φαινόμενα φαυλότητας τύπου Χρυσής Αυγής και μπαχαλάκηδων, θα εξαλειφθούν μόνο αν δοθεί ένα τέλος στην παραγωγή στείρων γνώσεων και στον παπαγαλισμό που έχει μοναδικό στόχο την επιτυχία στις εξετάσεις.

Το έλλειμμα, ανθρώπων της εξουσίας (ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ) που δεν δέχονται να συνομιλήσουν, διατηρώντας ο καθένας για τον εαυτό του το αλάθητο του Πάπα και στερώντας έτσι από την κοινωνία μας την επίλυση σοβαρών προβλημάτων, η διαφθορά και η σήψη που έχει κατακλύσει τον Δημόσιο Βίο και την κρατική μηχανή, είναι αποτέλεσμα και της ελλιπούς παιδείας που έχουν λάβει αυτοί οι άνθρωποι.

Η Ελευθερία στην σκέψη και την διακίνηση των ιδεών, με εργασίες ατομικές και ομαδικές, που οι μαθητές γίνονται κοινωνοί της πραγματικής γνώσης, γιατί η αναζήτηση και μόνο των διαφορετικών πηγών και η άντληση τους, βοηθά στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, πιστεύω ότι πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά στο κτίσιμο ενός  νέου σχολείου που πραγματικά θα προάγει την γνώση μέσω του πολιτισμού και το ανάποδο. 

Ζούμε στην εποχή που η γνώση μας δίνεται απλόχερα και δωρεάν μέσα από το διαδίκτυο. Αρκεί να έχουμε την παιδεία στο να μπορέσουμε να φιλτράρουμε τις πηγές. Η προσήλωση στα πλαίσια της αυθεντίας του Βιβλίου του «Οργανισμού» και του δάσκαλου εκπαιδευτή και όχι παιδαγωγού, πνίγει τον σκεπτόμενο νέο και τον οδηγεί πολλές φορές στην άρνηση και την αδιαφορία. Η «Γνώση είναι δύναμη». Ομολογείται πλέον από όλους, ότι η μέση Δημόσια Εκπαίδευση χρήζει βαθιάς αναδιάρθρωσης.

Βιρβίλης Πέτρος
Οικονομολόγος.

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ Κ. Κ. ΛΟΥΜΙΩΤΗ


                                  
Κύριε Λουμιώτη το τι είπατε στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν το άκουσα μόνο εγώ αλλά πάρα πολλοί από αυτούς που το παρακολούθησαν.
Ούτε η περιοχή μας, αλλά ούτε η Ελλάδα γενικότερα είναι πολυεθνικό κράτος. Μειονότητες έχουμε, με μεγαλύτερη τη μουσουλμανική και λαθρομετανάστες. Τώρα, αν εσείς του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύετε να μας μετατρέψετε σε πολυεθνικό κράτος δίνοντας τους νομιμοποιητικά έγγραφα χωρίς κανένα έλεγχο, να το καταθέσετε επίσημα στον Ελληνικό λαό, τη Βουλή των Ελλήνων και στο Ευρωκοινοβούλιο. Γιατί κ. Λουμιώτη θα πρέπει να λογοδοτήσετε και σεις στο 1.500.000 ανέργων για το που θα βρουν δουλειά όταν θα τους προσθέσετε άλλο ένα επίσημα.
Δεν διαθέτετε πολιτικό πολιτισμό κ. Λουμιώτη, χάνεται εύκολα την ψυχραιμία σας και γράφετε με υπονοούμενα. Δεν είναι συνεπώς δυνατόν να διδάσκετε εφήβους των οποίων το αίμα βράζει και που θέλουν να ακούν αλήθειες και όχι μισόλογα.
 Σαν πολιτικός δε, κατά την γνώμη μου αποτύχατε. Είχατε την στήριξη ενός κόμματος του 38% στην περιοχή μας και το φτάσατε στο 5%. Εάν ήμουν στη θέση σας από ευθιξία και μόνο θα είχα παραιτηθεί.
Οι αρχικές 21 θέσεις του «ΠΟΤΑΜΙΟΥ» είναι καθαρές, γάργαρες, χωρίς εκπτώσεις και αναρτημένες στο διαδικτυακό μας ιστό-τόπο.  Σας προσκαλώ να τις μελετήσετε και να μας κάνετε παρατηρήσεις στην επιτροπή δια-ταύτα οι οποίες σας διαβεβαιώ θα ληφθούν σοβαρά υπόψη. Αυτό για να σταματήσει το παραμύθι ότι το ΠΟΤΑΜΙ δεν έχει θέσεις.
Εσείς και το κόμμα σας πρέπει να μας ξεκαθαρίσετε. Είσαστε με την Ευρώπη η Όχι;
 Δεν είναι δυνατόν να πατάτε σε δύο βάρκες, γιατί το ποιο πιθανό είναι να χάσετε την ισορροπία σας και να πέσετε στην θάλασσα. Το δυστύχημα είναι ότι ο Ελληνικός λαός δεν θα σας φταίει σε τίποτα να τον πνίξετε.
Τέλος, σας προσκαλώ στην συζήτηση που θα κάνουμε την Παρασκευή με θέμα «Παιδεία Πολιτισμού & Πολιτισμός Παιδείας σήμερα». Θα σας φανεί χρήσιμη.
Βιρβίλης Πέτρος

Οικονομολόγος